Blog Background

Saturday, December 24, 2016

2016 is tahun rajin


Rajin buat ape? Rajin membaking!!! Haaa..setelah 3 tahun dapat hadiah kawen, akhir nye oven aku betol2 panas aku gune kan. Sebelum nie memang Nani jek penah gune. Buat elok da dalam kitchen cabinet, tapi memang tersimpannn aje. Hahaha.

Entah la jugak, ape yang jadik wake up call. Tetibe jek cam terajin nak try buat macam2. Faktor usia mungkin..huahauhau. Plus, dalam FB banyak kan orang share2 resepi, rase macam senang jek nak buat for first timer macam aku, aku akan try la buat

Sedap ke tak sedap, belakang kire. Tapi, memang murai ler yang dekat ngan umah aku, akan selalu dapat merasa. Selalu nye beliau puji sedap, so..ehem..hebat okey aku ini! Kah.

Antara ybende2 pertama kali aku buat dalam tahun ini.
Ice Cream Vanilla Oreo - sedappppp

Chocolate Brownies - senang aje rope nye jemah oiii

Choc moist - paling selalu buat bile dah pandai sebab Rafi suke.

Lempeng gebu kate nye - walopon lempeng aje, 1 kejayaan hokeyyy.
Chewy Gooey Choco Ball - budak opis cakap sedap, tapi pon aku kurang berminat, so tak mo repeat da. haha

Biskut - aku tak berapa suke tapi anak beranak Murai suke sangat and Uya kate lagi sedap dari biskut Subway.
Haaa...nampakkkkk...haha..tapi aku still tak suke, so aku tak kan repeat buat dah kot..


Roti Boy buat sendiriiii..sampai rosak2 mixer..huahuahua..

Naget ayam - sedap, macam yang tempura punye tu..punye lah rajin, bread crump pon aku buat sendiri.
cume mase nie sampai rosak (again) blender, so sebok la ketok bread crump tup tup ayam da terlebey masak.
end up aku nye naget shape petak2 aje..sebab leh potong2 jek, cannot shape2..hahaha

Kueh Keria Antarabangsa - viral nau kan. kasik try la buat..again, murai kate sodap..kikiki
So for 2017, banyak da resepi2 yang dah di print out, untuk di cubatrytest kan. Tak sabaaaaaaa.

Saturday, October 22, 2016

Jalan2 Sepanjang 2016

Beria, macam la melancong sakan sangat nye pun. Tajok gempak sket jek la. Haha. Nak jalan jejaoh nau, duit bukan kepok2 pong. Ok la jalan sane sikit, sini sikit, bawak anak2. Cuci2 mate aje kan. Rehat2 kan minda gitchuuu.

Pergi EcoMajestic kat Semenyih nie, mase nie betol2 mase lepas pantang. Baru aje lagi balek ke Kajang. Aqib punye la behave, walopon panas yang amat, elok aje dia tidoq.







Mase nie rase nye sesaje nak g sopim jek. Tapi tak ingat dah kemane. Just saje nak share sebab suke sume biru time nie. Haha.




Bawak anak tengok Empangan Klau. Area kampong aku aje neh. Tunggu la nanti2, kalo ade yang lebey bertauliah juru bot nye, nak jugak la merasa merentasi empangan nie. Yang sekarang, macam takot jek lagi nak try. Huu.

suke sangat Rafi bile dapat turun tengok dekat2..



Mase nie otw pergi N9, nak sign surat, pak su Rafi nak beli kereta. Rafi tu nak sayang ayah dia, manja ayahhh

1st trip pergi Kaison. 2016 menyaksi kan aku tetibe jek berminat dengan bidang deco2 rumah.
jangan tak percaya uolss, rumah iolss da letop2..hahaha..
perasan. 


ini bukan Aquaria or mane2 tempat kanak2, nie pergi ke Romantika Kajang pulak.
Kutip benda buat deco rumah. Haha. Sian anak2, kene teman ibu pergi ke kedai2 gini jek la.


beraya ke rumah orang, consider as jalan2 bawak anak jugak la kan?? hahahaha




 Memang tak plan punye trip. Maen terjah bawak anak2 pergi pantai. Balek hari, memang penat, Hukhuk. Tak jaoh pon, PD aje.










Naek ke Bukit Tinggi ini juge tidak di rancang. Memule memang macam nak pergi, pastu rase macam malas, lepas tu rase macam, jom je lah. Hahaha. Paling bising murai ler, panas ler, lapo ler, hahahaha.










Sebena nye ade kenduri kat Pilah. Anak jiran sebelah rumah ibu mertua ku. Mase balek nampak sawah kuning2 jek, so memang pesan same suami, nak bergamba jugak, tak kire! Lepas kenduri, sempat bawak anak2 jalan2 ke Alam Warisan. Tapi macam dah tak berapa berjaga since last time kami datang. Maseh ade banyak jugak lagi binatang la, so still boley lagi nak lawat2. Cume nye kami pergi tengah hari, so, panaih oiii.













setelah berapa taun kawen, setelah sekian lame request nak bergamba dengan sawah, even mase pergi Perak pon tak berjaya,
akhir nyeeeee...like...finallehhhhhh..hahaha..
Sebagai anak kampung, paling wajib harus la mandi sungai. Ini pon setelah setahun kot tak dapat mandi sungai. Sebab kan empangan tu, habis semua air2 sungai naek yang mane kalo kapal Titanic nak mendarat pon takde hal. Tup2, kate nye ade sungai yang maseh boley mandi manda, Harus la pergi!! Memang la lepas gian masing2. Paling suke memang lah Rafi. Aqib tak bawak, kecik lagi, so bia dia tinggai kat umah aje ngan nenek. Huhu.




bukan senang hokey, masok kebun sawit.

lalu kawasan pokok tinggi, pokok baru tanam, baru ler leh sampai destinasi. huhu.

Bila recap macam nie, rase macam sikit nye bawak anak2 jalan2. Haha. Mostly acara wajib hanye lah balek kampong Pahang/Pilah atleast sebulan sekali. Lepas tu bawak ler mereka pergi shopping barang2 dapo/rumah/susu pampers mereka. Bawak la jalan2 ke mall cuci mate atleast takde terperok kat rumah. Itu aje lah kot. Jalan2 bawak ke luar negara or negeri secare rasmi, memang takde la. Takpe2, insyaallah suatu hari kan.